Wie zijn wij?

De Stichting Kinderboerderij Uden is een middelgrote Kinderboerderij en wordt gerund door een grote groep (jeugd)vrijwilligers onder leiding van het bestuur en een beheerder. Zij worden daarbij bijgestaan door een aantal stagiaires en mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. De boerderij bevindt zich in het buurtschap Hoeve aan de rand van Uden (naast sportcomplex FC-Uden) en trekt jaarlijks meer dan 50.000 bezoekers.

In oktober 1990 heeft de Kinderboerderij, samen met het IVN-Uden en Vogelwacht Uden, het fraaie gebouw ‘De Groenhoeve’ aan de Artillerieweg 3 in Uden betrokken. De Kinderboerderij is opgericht in 1982 en heeft een oppervlakte van ruim één hectare. De boerderij is begonnen met één geit en een paar ganzen. In de loop der jaren is er op de boerderij veel veranderd. Er zijn veel diersoorten bijgekomen, diverse nieuwe stallen geplaatst en een educatief natuurpad en energieplein aangelegd. Ook een nieuwe serre en een groot volièreplein zijn met hulp van vele vrijwilligers gerealiseerd.

De doelstellingen van de Kinderboerderij zijn:
Kinderen laten kennismaken met verschillende dieren, waaronder: geiten, schapen, minipaardje, ezels, herten, varkens, konijnen, cavia’s, kippen, vogels en eenden etc.

  • Bieden van recreatiemogelijkheden in de kindvriendelijke speeltuin.
  • Het beschikbaar stellen van educatieve programma’s voor leerlingen van basisscholen die onder begeleiding van leerkrachten en vrijwilligers worden uitgevoerd.
  • Herintegratie en begeleiding van mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt.
  • Opleidingsplaats voor stagiaires (VMBO tot HBO) en (jeugd)-vrijwilligers. De Kinderboerderij is een erkend leerbedrijf.

De Kinderboerderij probeert een afspiegeling te zijn van een boerenbedrijf. Er worden zoveel mogelijk Nederlandse landbouwhuisdierrassen gehouden. Op deze website is veel informatie te vinden over de Kinderboerderij. Er wordt beschreven wat er allemaal op de Kinderboerderij te doen en te zien is. Zonder de hulp van de vele vrijwilligers was dit niet mogelijk geweest. Zij zijn op veel gebieden actief. Natuurlijk is de site niet compleet zonder de dieren, deze worden op een aparte pagina voorgesteld.

Sponsoring
Dit alles wordt mede mogelijk gemaakt door steun van onze adverteerders, donateurs, adoptanten en sponsoren. Tenslotte, de Kinderboerderij is zo rolstoelvriendelijk mogelijk ingericht en beschikt over een aangepast toilet voor mindervaliden en een babyroom in de Groenhoeve.