Onze dieren
De kinderboerderij biedt plaats aan diverse diersoorten waarvan sommige permanent de boerderij bewonen en andere af en toe eens komen ‘logeren’. Hieronder ziet u de dieren die wij op de boerderij hebben. U kunt meer informatie lezen door op het betreffende dier te klikken of op de button.
Hieronder volgt een beknopte omschrijving van ca. 25 aanwezige diersoorten op de Kinderboerderij inclusief een bijbehorende foto van het dier.
Alpaca
Alpaca’s zijn rustige, sterke kameelachtige kuddedieren en komen van oorsprong uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika. De alpaca verschilt van zijn soortgenoot, de lama, door zijn rechte spitse oren. Ze maken een zacht kreunend geluid, hummen genoemd. Hun dikke vacht kan verschillende kleuren hebben. De alpaca’s op de kinderboerderij zijn twee ruinen (gecastreerde mannetjes), Tarvos en Elvis.
Dwerggeit
Dwerggeiten zijn klein en staan bekend om hun speelse en nieuwsgierige karakter. Daarnaast zijn ze levendig, klimmen graag en zijn aanhankelijk. De dwerggeit is één van de populairste geitenrassen in Nederland. Ze hebben een mooie rechte rug met een buiklijn die naar achteren toe iets afloopt (wigvormig). De horens zijn vrij klein en naar achter toe gebogen. Als melkgeit zijn ze niet geschikt.
Nubische geit
De Nubische geit is het grootste geitenras ter wereld. De geiten kunnen tot 100 kilo wegen, de bokken zelfs tot 150 kilo. Ze hebben een zacht en aanhankelijk karakter en kenmerken zich door hun statige houding en markante uiterlijk. Ze hebben lange hangoren (30 centimeter) die in de winter gemakkelijk kunnen bevriezen. In 1982 zijn de eerste Nubische geiten naar Nederland gehaald.
Wallische geit
Wallische geiten zijn groot, sterk, vrij sober, met een korte kop en hals. Bok en geit hebben een zwarte sik en horens. Ze vallen op door hun zwart-witte tekening. De bokken hebben opvallende, lange, gedraaide en steil geplaatste horens. De vacht van een Wallische geit is zeer lang. Deze geit is vriendelijk, heeft een meegaand karakter en daarom uitstekend geschikt voor verblijf op een kinderboerderij.
Ouessant schaap
Ouessantschapen zijn aanhankelijke dieren die gemakkelijk te hanteren zijn. Het zijn echte kuddedieren en ze kunnen goed wennen aan menselijk gezelschap. In 1971 werd dit kleine schapenras naar Nederland gehaald. Hun wolopbrengst is hoog en bedraagt ongeveer 10 procent van het lichaamsgewicht. De ooien werpen maar één lam per keer. De mannetjes zijn in het bezit van grote gedraaide horens.
Racka schaap
De Racka staat dicht bij de natuur en is alert, gehard en sober. Het is een echt kuddedier. Kenmerkend zijn de V-vormige, spiraalvormige hoorns die wel 60 cm. lang kunnen worden. Er is en witte en een zwarte rasvariant. Het ras heeft een unieke uitstraling en een rustig karakter en is daarom prima geschikt om op een kinderboerderij te houden. Hun dubbele vacht beschermt tegen kou en warmte.
Damhert
Damherten komen in verschillende kleuren voor. De meest voorkomende kleur is bruin met witte vlekjes. In de winter heeft het Damhert minder opvallende vlekjes en is de vachtkleur lichter. De mannetjes dragen een gewei dat ieder jaar wordt afgeworpen. Damherten leven in roedels en kunnen in gevangenschap ruim 20 jaar oud worden. Het vrouwtje werpt rond de langste dag altijd haar jong.
Ezel
Ezels zijn hoefdieren die verwant zijn aan paarden. Ze moeten met soortgenoten samenleven om zich prettig te voelen. Ezels zijn niet dom of koppig, maar lieve, aanhankelijke en intelligente dieren die van aandacht houden. De ezel werd meer dan 5.000 jaar geleden voor het eerst als werkdier ingezet. Ze kunnen 30 tot 40 jaar oud worden. De draagtijd van een ezel bedraagt ongeveer 12 maanden.
Falabella paard
Het Falabella ras is het enige miniatuurpaardenras ter wereld. Ze zijn wel heel klein, voor velen bieden ze een schattige aanblik. Ondanks dat ze zo klein zijn worden ze toch paarden genoemd en geen pony’s. Ze hebben immers de bouw van een paard. Het is een vriendelijk, intelligent paardje met lef. De naam Falabella is afgeleid van een Argentijnse familie die het ras verbeterd heeft.
Koe
Een koe is een vrouwelijk rund. Runderen waren vroeger nodig in de landbouw als last- en trekdier en voor de productie van mest en vlees. Pas later werden de runderen gebruikt voor de productie van melk en melkproducten. Koeien kunnen zo’n 15 tot 20 jaar oud worden. Runderen grazen tussen de 6 en 11 uur per dag en snijden daarbij plukken gras af met hun tong en een korte kopbeweging.
Mini varken
Een Mini varken is een verzamelbegrip voor een aantal kleine varkensrassen. Een Mini varken blijft relatief klein ten opzichte van de grote, roze varkens uit de bio-industrie. Mini varkens zijn sociale, gevoelige, aanhankelijke, grappige, intelligente, communicatieve en zindelijke dieren. Er zijn fokbedrijven die steeds kleinere minivarkens fokken, deze worden ook wel ‘microvarkens’ genoemd.
Göttinger minivarken
Het Göttinger varken is in 1960 ontstaan toen professor F. Haring een Amerikaans minivarken, een Vietnamees hangbuikzwijn en een Duits landvarken kruiste. Het ras werd ontwikkeld aan de Göttinger Universiteit in Duitsland en voornamelijk gebruikt als proefdier. Göttingers hebben een korte romp en kleine, rechtop staande oren. Ze komen voor in de kleuren bruin, zwart, grijs en rood.
Konijn
Konijnen behoren tot de haasachtigen en zijn actieve, slimme en sociale groepsdieren. Het mannetje wordt bij de konijnen een ram genoemd en het vrouwtje een voedster. Een konijn kan grommen, dit doet hij om zijn territorium af te bakenen. Van nature is een konijn nieuwsgierig. Door op zijn achterpoten te gaat staan kan hij alles goed bekijken. Ze worden gemiddeld 8 tot 10 jaar oud.
Cavia
Een cavia wordt vaak verward met een marmot, maar dat is een andere diersoort en leeft in de Alpen. Cavia’s zijn gemakkelijk tam te maken waardoor het knuffelgehalte hoog is. Ze hebben verschillende kleuren en hun vacht is gladharig, langharig of borstel. De cavia is een sociaal dier en moet daarom niet alleen zijn. Ze worden 6 tot 8 jaar oud en het zijn goede speelkameraadjes.
Hudson-eekhoorn
De Hudson-eekhoorn wordt ook wel rode eekhoorn genoemd. Een verwarrende naam, want zo heet ‘onze’ eekhoorn al. Deze soort is een slag kleiner dan onze rode eekhoorn en heeft veel kortere pluimen aan zijn oren. Ze hebben een rood-bruine rug en een witte staart. De moeder kan 2 tot 8 jongen krijgen per worp. Ze communiceren met elkaar door te sjirpen of te kwetteren. Leeftijd, 7 tot 9 jaar.
Pauw
Pauwen behoren tot de familie van de fazantachtigen en vallen op door hun prachtig, gekleurde verenkleed en de grote sierveren van de mannetjes. De haan zet zijn staart op om indruk te maken op de vrouwtjes (hennen). Een pauwenhaan kan heel hard schreeuwen! Eens per jaar verliest de pauw zijn veren (rui). Als je zo’n veer vindt, brengt dat geluk. Tenminste, dat denken veel mensen.
Kalkoen
De kalkoen is een opvallende verschijning met zijn rode lellen en aanhangsels aan zijn kop. Net als een pauw kan het mannetje zijn staartveren tot een waaier uitspreiden om zo indruk te maken op de vrouwtjeskalkoenen. Het imposante baltsgedrag is mooi om te zien. Kenmerkend is het luidruchtige roepen (klokken) van het mannetje. De kalkoen is een in Nederland gedomesticeerde vogel.
Chinese knobbelgans
De Chinese knobbelgans is de gedomesticeerde vorm van de Aziatische zwaangans. De zwaangans is een tamelijk zeldzame soort die voorkomt in Zuidwest-Rusland, China en Mongolië. Opvallend is de hangbuik, die bij het vrouwtje groter is dan het mannetje. Ook de zwarte knobbel op de snavel en keelflap springen in het oog. Ze kunnen heel tam en vriendschappelijk worden.
Keizergans
De Keizergans is een middelgrote gedrongen gans die van nature voorkomt rondom de Beringzee in Alaska. Ze zijn overwegend wit en blauwzwart van kleur en hebben een relatief kleine snavel. Het mannetje en vrouwtje lijken erg veel op elkaar. De gele poten en witte staart onderscheiden hem van de Sneeuwgans. Keizerganzen vormen koppels voor het leven en zijn winterhard.
Zwarte zwaan
Zwarte zwanen zijn monogaam, ze houden hun hele leven dezelfde partner. Wanneer ze bedreigd worden maken ze veel kabaal door met hun vleugels te klapperen en een dreigende houding aan te nemen. Het nest bouwen ze gezamenlijk, waarbij het vrouwtje ’s nachts broedt en het mannetje overdag. De broedtijd duurt gemiddeld 40 dagen. Ze kunnen tot wel 40 jaar oud worden!
Goudfazant
Het mannetje (haan) van de Goudfazant is opvallend kleurrijk, waarbij de goudgele kop (met kam) en de goudgele tot gele onderrug in het oog springen. Het vrouwtje (hen) is minder opvallend gekleurd. Goudfazanten vliegen erg onhandig. Daarom lopen ze liever en brengen ze het grootste deel van de tijd op de grond door. Goudfazanten kunnen in gevangenschap 10 tot 15 jaar oud worden.
Parelhoender
De Parelhoen is een warmbloedig dier dat goed tegen de kou kan. Het onderscheid tussen mannetjes en vrouwtjes is moeilijk te zien. Hun legsels zijn behoorlijk groot en kunnen uit zo’n 20 tot 30 eieren bestaan. Parelhoenders zijn goede moeders die goed voor hun kuikens zorgen. Wanneer ze schrikken gaan ze schreeuwen en springen soms tot 1 meter de lucht in. Ze worden 7 tot 10 jaar oud.
Eenden
De naam Eend is de algemene naam voor een aantal soorten vogels uit de familie van de eendachtigen. Eenden zijn echte watervogels, met zwemvliezen en waterafstotende veren. Een mannetjeseend heet een woerd en het vrouwtje heet gewoon vrouwtje. De gemiddelde leeftijd van een eend is 5 tot 12 jaar. Op de kinderboerderij zijn, naast Muskus eenden, ook Carolina- en Mandarijn eenden aanwezig. Het aantal soorten is wisselend.
Kippen
Kippen zijn sociale dieren die van nature leven in kleine groepjes van een haan, enkele hennen en eventueel kuikens. Binnen zo’n groep heerst een duidelijke rangorde (pikorde). Kippen nemen graag een stofbad om hun verenkleed te reinigen van o.a. parasieten. Op de Kinderboerderij lopen diverse soorten kippen rond: Hollandse kriel, Noord-Hollandse Blauwe, Sabelpoot, Ayam Cemani en Cochin.
Volièrevogels
Vogels die in een buitenvolière gehouden kunnen worden zijn heel divers, van kleine prachtvinkjes tot exotische papegaaien. Er is veel variatie in formaat, kleur, behoeften en gedrag. De Kinderboerderij heeft naast verschillende volières ook een volièreplein, bestaande uit een aantal compartimenten. Er worden alleen vogels geplaatst die winterhard zijn, zoals valkparkiet, Kakariki, kanarie en grasparkiet.