Nieuwsberichten

Geboortegolf op de Kinderboerderij Uden

Het openbare leven in Nederland is vanwege de Corona-maatregelen nagenoeg tot stilstand gekomen. Ten gevolge daarvan heeft de Udense Kinderboerderij sinds afgelopen weekend haar poorten tijdelijk moeten sluiten. Dit betekent niet dat er geen leven meer is op de boerderij. Integendeel, binnen twee dagen kwamen er maar liefst zeventien jonge dwerggeitjes ter wereld. Volgens beheerder Silvie Theunissen is dat best wel uniek. “Het geitenbokje Mr. Lipstick heeft oktober vorig jaar zijn taak voortvarend opgepakt. Dat heeft geresulteerd in deze geboortegolf”, lacht Silvie.

Silvie vervolgt: “Het was afgelopen weken een chaos op de Kinderboerderij. Met enkele aanwezige vrijwilligers moesten we binnen korte tijd veel bevallingen in goede banen leiden. Denk aan het creëren van een schone omgeving voor de drachtige geiten. Ook checken we tijdens de bevalling of het jonge geitje goed uit het vlies komt en bij de moeder melk (biest) gaat drinken. Het lammetje wordt direct na de geboorte schoongelikt door de moeder. Na zo’n twee minuten kan het jong al staan. Het is vertederend om te zien hoe de beestjes vervolgens al springend in de wei ronddartelen. Ook de Wallische geit is bevallen en heeft een tweeling gekregen. Het mooie van ons werk is toch wel de uitbreiding van de veestapel. De geboorteperiode is de kers op de taart”, aldus Silvie Theunissen.

Plantactie
Ook dit jaar had de Kinderboerderij zich weer ingeschreven voor de Udense Plantactie met als motto ‘de eetbare tuin’. Vanwege de Coronacrisis is deze actie helaas gecanceld. Yvonne Ree, stadsboerin van de pluktuin Uden, was op de hoogte van de plannen van de Kinderboerderij. Ze kreeg van de gemeente de hele voorraad en zag kans om de Kinderboerderij alsnog te helpen. Uiteindelijk bleek het mogelijk om de bestelde planten via een omweg in het bezit te krijgen. Voorzitter Luc van de Brule heeft vervolgens, samen met enkele vrijwilligers, diverse bessenstruikjes, appel- en kersenbomen op het terrein van de Kinderboerderij kunnen planten. De komende periode wordt druk gewerkt om enkele kweekbakken voor groentes te realiseren. Voor meer informatie of aanmelden als vrijwilliger, kan men telefonisch contact opnemen met de Kinderboerderij Uden, 0413-250047, per e-mail info@kbuden.nl of website www.kbuden.nl.

Meest recente nieuwsberichten

Film Lentefeest Tweede Paasdag 2024

Op Tweede Paasdag (maandag 1 april 2024) kwamen zo’n 1.000 bezoekers naar het jaarlijkse Lentefeest bij de Kinderboerderij Uden. Zij hebben genoten van de vele

Nieuws voor onze vrienden

Afgelopen week is de eerste editie van 2024 van het informatieboekje ‘Nieuws voor onze vrienden’ weer op de mat gevallen. Er staan, naast de vaste