Dierenverblijven

1. Klein stalletje

Dit schattig kleine stalletje staat in de voorste wei aan de rechterkant van het terrein en biedt ruimte aan schapen die er hun jongen krijgen en grootbrengen. In deze wei worden regelmatig het Falabella paardje en een ezel ondergebracht. Er lopen ook wat kippen rond.

2. Kerststal

Deze stal is redelijk nieuw en staat in de voorste wei aan de linkerzijde. In de maand december wordt dit verblijf ingericht als kerststal met daarin Jozef, Maria en kindje Jezus. In de overige maanden kunnen de aanwezige dieren (koe, geiten en schapen) deze stal gebruiken als overnachting of om er te schuilen bij slecht weer. Het gebouw doet tevens dienst als kraamstal.

3. Blokhut

De Blokhut is het onderkomen van de dwerggeiten en kun je terugvinden rechts van de Kerststal. Bijna alle geiten hebben behoefte aan een droge schuilmogelijkheid. De ruimte moet condens- en tochtvrij zijn en goed geventileerd. Wanneer het even te druk is in de wei kan een dier zich hier in terugtrekken of afzonderen.

4. Varkenshok

Dit hok dient als nachtverblijf voor de minivarkens. In de weide ervoor is een modderbadje aangelegd waar de varkens heerlijk in kunnen wroeten.

5. Buiten volière

Deze open 8-hoekige buitenvolière vind je op het Hans Fokke Plein. In deze buitenvlucht zitten diverse grasparkieten. Daarnaast krijgen ze wel eens gezelschap van Agapornissen. In het voorjaar en zomer zijn de grasparkieten druk bezig met het uitbroeden van de eieren en het grootbrengen van de jongen.

6. Vijver

De vijver is gesitueerd aan de linkerzijde midden op het terrein van de Kinderboerderij. De vijver van zo’n twintig vierkante meter wordt gedeeld door Chinese knobbelganzen, Zwarte zwanen en diverse eendensoorten zoals Muskus eenden. In warme periodes zorgt het water van de vijver voor afkoeling en de dieren gebruiken het om te badderen en te drinken.

7. Caviastalletje

Vooraan op de looproute aan de linkerzijde staat het Caviastalletje. In deze ruimte zijn diverse cavia’s gehuisvest. De kinderen kunnen binnen op een veilige manier de cavia’s aaien en knuffelen. Door de grote ramen kun je goed naar binnen kijken om te zien wat er allemaal gebeurt. Binnenkort wordt deze stal vernieuwd.

8. Kippenhok

Aan de linkerzijde van de hoofdroute staan de kippenrennen. Deze bestaan uit een aantal compartimenten waarin verschillende kippenrassen zijn gehuisvest. Aan de achterzijde zitten een aantal uitloopgaten zodat de dieren de weide in kunnen. In het binnenhok zijn voorzieningen gemaakt zodat de kippen daar hun eieren kunnen leggen en eventueel uitbroeden.

9. De Vlucht

Tegenover het kippenhok vind je in de overdekte volière allerlei soorten vogels. Sommigen kunnen prachtig zingen, anderen alleen maar schreeuwen. Van kleine prachtvinkjes tot exotische papegaaien. Er worden alleen vogels in geplaatst die winterhard zijn, zoals valkparkiet, Kakariki, kanarie en grasparkiet. In het voorjaar en zomer zijn er veel jonge vogels.

10. Kleindierstallen

Aan de achterzijde van De Vlucht zijn de kleindierstallen te vinden. Hierin zijn verschillende dieren gehuisvest, met name de wat grotere konijnen (Vlaamse reus) of groepen kleinere konijnen. De konijnen hebben de beschikking over een grote buitenren zodat ze ook naar buiten kunnen. In voorkomende gevallen worden hier vakantiekonijnen ondergebracht.

11. Konijnenparadijs

Het Konijnenparadijs staat aan de rand van de speeltuin. In deze ruimte bevinden zich diverse hokken waarin voornamelijk kleine tot middelgrote konijnen huizen. De konijnen kunnen geknuffeld worden. Schotten voor de deur verhinderen dat de beestjes weglopen.

12. Blèrhut

Ongeveer midden op het terrein aan de linkerkant staat de Blèrhut. De rode dakpannen zijn een blikvanger evenals het schilderij aan de zijkant van de schuur. In deze stal kunnen de ezels schuilen met aan de achterkant een grote weide. Aan de voorzijde is een konijnenflat die ruimte biedt aan afstand konijnen en logé’s. Ze kunnen hier geïsoleerd worden opgevangen.

13. Kiwanisstal

Tegenover de Ezelstal bevindt zich de Kiwanisstal. Deze stal is in 2009 geheel gerenoveerd. De renovatie is mogelijk gemaakt dankzij een gulle gift van de Kiwanisclub Uden-Veghel. Het onderkomen is onderverdeeld in enkele compartimenten waarvan het achterste deel dient als nachtverblijf voor de varkens en ezels of damherten. Het voorste gedeelte is voor hooiopslag.

14. Werkschuur

Het volgende gebouw aan de rechterzijde is de Werkschuur. Beneden zijn werkbanken met de benodigde gereedschappen. Op de eerste verdieping is ruimte voor opslag van hooi en stro.

15. Voerhok

Aan de linkerzijde iets verder op het terrein (t.o. de Werkschuur) staat het Voerhok met aan de voorzijde het Adoptiebord. Hier wordt dagelijks het voer (veelal verse groenten) voor de dieren bereid. Het rechter gedeelte bestaat uit enkele gesloten kippenrennen. Deze zijn verbonden met de achterliggende weide. Binnenkort wordt het voerhok compleet gerenoveerd.

16. Zwanenkoepel

Dit overdekte buitenverblijf is het domein van een koppel Zwarte zwanen. Hier kunnen ze rustig en ongestoord hun eieren uitbroeden. Tijdens de broedtijd zijn ze minder vriendelijk voor het publiek omdat ze hun nest fel verdedigen.

17. D'n Hoogenbergh

Aan het einde van het pad aan de rechterkant staat D’n Hoogenbergh. Deze stal heeft twee nachtverblijven met aan de achterzijde twee weides. Afwisselend verblijven hier de damherten, geiten en schapen. Wanneer er jonge dieren zijn kunnen ze zich in deze stal terugtrekken.

18. Ginderend

Achteraan op het terrein loop je tegen het gebouw Ginderend aan. Deze stal is in 2009, dankzij een gulle gift van automatiseerbedrijf Actemium uit Veghel, geheel gerenoveerd. De stal is onderverdeeld in drie gedeeltes en biedt afwisselend onderdak aan schapen en geiten. Onder het afdak kunnen tijdelijk cavia- of konijnenkooien worden gestald.

19. Eekhoornverblijf

Aan de linker voorzijde van het Kippenhok staat een kleine buitenverblijf voorzien van dubbel gaas. Dit is het verblijf van de Hudson-eekhoorn. Deze eekhoorn wordt ook wel rode eekhoorn genoemd. Ze kunnen wel 7 tot 9 jaar oud worden.

20. Volièreplein

Wanneer je bij het Ginderend rechtsaf loopt kom je bij het Volièreplein uit. Op 11 mei 2019 is dit plein officieel geopend door wethouder Maarten Prinssen. De ruim opgezette volières bieden plaats aan allerlei eendensoorten, pauwen en kalkoenen. Dankzij de inzet van vele vrijwilligers en de steun van donateurs en sponsoren kon dit project worden gerealiseerd.