Damhertje geboren bij Kinderboerderij

UDEN | Maandag 22 juni is een damhertje geboren bij de Udense Kinderboerderij. Volgens Paula Kuypers is de bevalling goed gegaan, dit gebeurt altijd zonder hulp. “De bronsttijd is midden oktober tot begin november waarbij de draagtijd ongeveer 7½ maand bedraagt. Ze werpen jaarlijks een kalfje”, vertelt Paula. “Een enkele keer wordt er een tweeling geboren, maar dat zijn uitzonderingen.” Het groepje damherten bestaat op dit moment uit vier hindes waarvan de eerste begin deze week is bevallen van een kalfje. De andere drie hindes verwachten binnenkort een kalfje. De verantwoordelijke hertenbok liep tot voor kort in de wei met hindes, maar om praktische redenen is het beter dat mijnheer tijdelijk elders verblijft.

Direct na de geboorte zondert het moederdier zich af waarbij het jonge kalfje zich goed verstopt in het lange gras. “Je mag een jong hertje niet aanraken anders wordt het verstoten door de moeder”, weet Paula. “Damhertjes zijn van nature vrij schuw en moeten, wanneer ze op transport gaan, licht verdoofd worden om stress tijdens het vervoer zoveel mogelijk te beperken”. Damherten zijn gemakkelijke dieren zowel voor hobbyboeren als kinderboerderijen. Paula Kuypers: “Ze vragen weinig verzorging, zo is twee keer per jaar ontwormen voldoende en is hoefverzorging niet nodig. Een geschoren wei heeft de voorkeur en verder wat runderbrokken, hooi en water. Voor de beschutting is een stal of schuilhok noodzakelijk, maar je kunt damherten ’s winters ook buiten aantreffen tijdens een hevige sneeuwbui.”

Het bezoekadres van de Kinderboerderij is Artillerieweg 3 in Uden, waarbij de entree gratis is. Voor meer informatie, telefoon 0413-250047, per e-mail info@kbuden.nl of website www.kbuden.nl.