Archief 2015

Levende Kerststal in bijna zomers Uden.

28-12-2015: Voor het vijfde jaar heeft de Kinderboerderij Uden zijn terrein omgevormd in echte kerstsferen. Veel enthousiaste vrijwilligers zijn hier druk mee geweest. Het resultaat mag er zijn. Uden mag hier trots op zijn.


Als je binnenkomt, loop je bijna automatisch langs de ezel-wei naar de stal, die voor deze gelegenheid is ingericht als kerststal. Op tweede kerstdag kwam deze stal echt tot leven. Echte dieren staan er al sinds 12 december, maar nu stonden er ook een echte Maria en Jozef en heel bijzonder een echte baby in de kribbe. Voor deze gelegenheid hadden vijf gezinnen zich aangemeld om een uurtje te figureren. Zij waren na afloop allemaal enthousiast over de reacties die zij in de stal kregen. De verbazing van de bezoekers was geweldig. Alles was “echt”. Vraag dat maar aan de ruim 1300 bezoekers van die dag.

Na de stal gaat de route verder langs de schapen en de dwerggeiten. Daarna kwam je op het Fokkeplein. Dat was voor deze gelegenheid winters ingericht. De traditionele winterse producten, zoals erwtensoep en glühwein vonden ondanks het zomerse weer veel aftrek.

Op het terrein liep ook een echte Kerstman. Elk half uur vertelde hij mooie kerstverhalen, waar de kinderen ademloos van genoten. Dankbaarheid viel hem mede ten deel vanwege de mooie kadootjes die hij uit Lapland voor hen mee gebracht had.

Daarnaast waren er op het terrein veel kerststalletjes te zien. Voor de kleintjes was het een opdracht om ze te tellen. Iets wat zij graag deden. Zeker toen ze doorhadden dat er een prijsje aan verbonden was. Inmiddels zijn er uit de goede oplossingen (het waren 25 stalletjes) vijf prijswinnaars getrokken. Zij krijgen deze week bericht en kunnen hun prijs op komen halen.

De medewerkers van de kinderboerderij hopen dat een dag als deze weer veel vrienden oplevert, die voor een klein bedrag de kinderboerderij willen steunen. Steun die hard nodig is om een boerderij als deze verantwoord te runnen. Dat deze verantwoordelijkheid verder reikt dan de vrijwilligers en de donateurs mag duidelijk zijn. De boerderij vervult ook een publieke functie.

Onze vrijwilligers hebben van deze dag genoten. Fantastisch is het te merken dat de energie die zij hierin stoppen zoveel waardering krijgt. Prachtig is de opmerking van een bezoeker:

“Je hoort hier geen geschreeuw.
Iedereen is opgewekt.
Er is geen ruzie.
Het lijkt wel kerstmis.”

 

Opening Kerststal met Lampionnenoptocht

7-12-2015: Zaterdag 12 december wordt de kerststal van Kinderboerderij Uden feestelijk geopend met een lampionnenoptocht. Voorafgegaan door de Kerstman lopen de kinderen (en begeleiders) met hun lampion een route om de kinderboerderij, deze eindigt bij de kerststal.

Vorig jaar liepen ruim 100 kinderen met hun lampionnen mee wat zorgde voor een sfeervolle gebeurtenis.

Al twee weken wordt er hard gewerkt aan de bouw van een mooie stal. Meters planken, weipalen, balen hooi, verlichting, kerstbomen vormen de basis. Onze ezels, verschillende rassen schapen en konijnen maken de stal tot een prachtige plaats om het kerstverhaal te beleven.

Op zaterdag 12 december zal de levende kerststal officieel geopend worden met een lampionnenoptocht. Kinderen mogen hun eigen lampion meebrengen of kunnen er een kopen op de kinderboerderij (2 euro incl. lampje en batterij).

De Kinderboerderij is open vanaf 17.30 uur en om 18.00 uur start de lampionnenoptocht rond en over de kinderboerderij. Aan het einde van de tocht zullen we gezamenlijk de lichtjes van de kerststal ontsteken.

Voor en na de lampionnenoptocht is de gitaarclub Gitarando van Maaike Dortmans aanwezig voor muzikale ondersteuning en zorgen onze kerstengelen voor een versnapering.

Daarna is de kerststal dagelijks te bezichtigen tijdens de openingstijden van de Kinderboerderij (maandag t/m vrijdag: 11.00 – 16.30uur, zaterdag en zondag 13.30 – 16.30 uur).

Speciaal voor de kerststal is de kinderboerderij open op tweede kerstdag van 11.00-17.00 uur. Op deze dag zal de kerststal tot leven komen met ieder uur een echte Jozef en Maria een echt kindje Jezus. Hiervoor zijn wij nog op zoek naar enthousiaste figuranten die een uurtje in de stal willen plaatsnemen (aanmelden kan telefonisch 0413-250047 of via de mail: kbuden@kpnmail.nl)

In een sfeervolle stal vertelt de Kerstman ieder uur een mooi kerstverhaal. Verspreidt over de kinderboerderij zijn op verschillende plaatsen kerstgroepen, in alle soorten en maten, te bewonderen. De herder waakt over zijn schaapjes en zorgt voor warmte met een houtvuur. Een wonderschone engel zweeft rond en deelt iets lekkers uit.

Op de kinderboerderij staat een “wens”boom, op gekleurde ballen kan iedereen zijn of haar persoonlijke kerstwens vermelden. De hele kinderboerderij is in kerstsfeer met volop lichtjes en er klinkt sfeervolle muziek. Er wordt erwtensoep, broodjes knakworst, glühwein en warme chocomel verkocht om lekker warm te blijven.

Baby’s gezocht voor levende Kerststal

16-11-2015: Na het grote succes van de afgelopen jaren bouwt Kinderboerderij Uden weer de jaarlijkse kerststal met levende dieren. De ezels, geiten, schapen, kippen en konijnen zijn al aanwezig op de kinderboerderij maar nu zijn ze nog op zoek naar figuranten voor de rollen van Jozef, Maria en natuurlijk kindje Jezus.

Wie heeft of kent een baby die eind december tussen de 3 en de 6 maanden oud is (dus globaal tussen half juni en eind september geboren) die een uurtje kan figureren als het kerstkindje? Moeder en vader zijn van harte welkom om te figureren als Jozef en Maria, oudere broertjes en zusjes mogen als engeltje of herder mee in de stal.

We zijn op zoek naar een kerstkindje voor zaterdag 12 december, rond 18.30 uur, als de kerststal, voorafgaand door een sfeervolle lampionnenoptocht (met optreden van gitaarclub Gitarando) officieel geopend wordt. En voor 2e kerstdag, zaterdag 26 december, als de kerststal op de kinderboerderij geopend is van 11.00 – 17.00 uur en de stal per toerbeurt gevuld wordt met ieder uur een nieuwe Jozef, Maria en een kerstkindje. Alle kleding is op de kinderboerderij aanwezig. De ervaring leert dat een uurtje zo voorbij is, de reacties van de vele bezoekers maken dat het heel gezellig is in de stal.

 

Tevens is de kinderboerderij weer op zoek naar kerststalletjes of kerstbeeldengroepen. Verspreid over de boerderij worden er op verschillende plaatsen kerstgroepen ten toon gesteld. In een volière, een deel van een stal, een konijnenhok of een leegstaand kippenhok, naar gelang dat we kerststalletjes hebben, zoeken we plekjes op de boerderij waar we dan een mooi aangeklede kerststal kunnen neerzetten. Dus ligt er bij u op zolder nog een kerststal, of gaat u op reis met de kerst of kunt u best een jaartje zonder kerststal onder de boom. Leen u stal uit aan de kinderboerderij, daar kunnen er vele bezoekers van genieten.

Aanmelden kan telefonisch: 0413-250047 of per email: kbuden@kpnmail.nl

Kerststalletjes kunt u afgeven op de kinderboerderij tijdens de algemene openingstijden:

ma- vr: 11.00 – 16.30 uur
za en zo : 13.30 – 16.30 uur

Top weekend op de op Kinderboerderij in Uden

05-10-2015: Het afgelopen weekend was een zeer succesvol en feestelijk weekend op de kinderboerderij.

Op zaterdag werd de prachtige serre geopend door wethouder Gerrit Overmans. De voorzitter van de kinderboerderij, Luc van den Brule, vertelde kort over de afgelopen twee jaren waarin in drie fasen de plannen zijn gerealiseerd om de faciliteiten voor bezoekers op de boerderij sterk te verbeteren. De toiletgroep, de aanpassing van de kantine en als laatste de bouw van de serre. De boerderij beschikt nu over een mooie lichte kantine, van alle gemakken voorzien. En nu met de serre over een multifunctionele ruimte, waaruit je goed zicht hebt over de speeltuin en de boerderij. In deze serre kun je schoolgroepen ontvangen die in ket kader van de educatie, opdrachten uit de leskisten uitvoeren.

Wethouder Overmans gaf aan blij te zijn weer op de boerderij uitgenodigd te zijn. Hij prees vooral de inzet van de vele vrijwilligers, de grote mate waarin de kinderboerderij zelfstandig de vele taken verricht. Een toonbeeld van burgerparticipatie, waarbij de vrijwilligers van de kinderboerderij een belangrijke rol vervullen. Het is een sociale ontmoetingsplaats voor kinderen en volwassenen. Voor valide en mindervalide mensen.

Hierna werd het lintje doorgeknipt, waarna de serre officieel geopend was. De serre is vernoemd naar een van de trouwe vrijwilligers van Kinderboerderij Uden, Gerrit Kuypers, als dank voor zijn inzet en zijn vermogen om met beschikbare materialen grootste dingen te bouwen of op creatieve wijze materiaal te bemachtigen zodat de kosten beperkt blijven.

Zondag 4 oktober werd Werelddierendag uitgebreid gevierd op de kinderboerderij. Ruim 850 bezoekers bezochten de kinderboerderij en 250 kinderen deden mee aan de vele activiteiten.

Er was voor ieder wat wils: servies gooien, verhalen in de hooischuur, het springkussen, de speurtocht door het bos, op kraamvisite bij de twee baby ezels, zoeken naar “de speld” in de hooiberg, snoepketting van groente voor de dieren. Alle kinderen gingen met een mooi geschminkt gezicht en hun zelf geschilderde dierenschilderij, moe maar voldaan naar huis.

Druk weekend op de Kinderboerderij Uden.

27-09-2015: Het weekend van 3 en 4 oktober is voor de Kinderboerderij een extra druk en feestelijk weekend. Er staan namelijk twee grote gebeurtenissen op de rol.

Op zaterdag 3 oktober wordt, om 15.00 uur, de serre officieel geopende door onze wethouder Gerrit Overmans. Met deze opening wordt de grootscheepse verbouwing van de bezoekersruimte formeel afgerond.

Ongeveer twee jaar geleden hebben we het plan ontwikkeld om de faciliteiten voor de bezoekers sterk te verbeteren. In drie stappen is dit gerealiseerd. Als eerste is het sanitair aangepakt. We beschikken nu over twee toiletten, waarvan er een ook geschikt is voor mindervalide bezoekers, maar die ook gebruikt kan worden om onze jongste bezoekers te voorzien van een schone luier. Daarna was het de beurt aan de kantine. Door het verplaatsen van de bar en het plaatsen van veel ramen, is het nu een lichte ruimte geworden, van waaruit je zicht hebt op veel dierenweides en de speeltuin. De derde, en meest ingrijpende fase was het veranderen van het terras in een serre. Daarmee hebben we een multifunctionele ruimte gecreëerd. In deze ruimte heb je goed zicht op de (klein)kinderen, als zij buiten de dieren aan het voeren zijn of in de speeltuin aan het spelen zijn. De (groot)ouders of andere begeleiders kunnen er uit de wind en kou genieten van een kopje koffie of thee, eventueel met een stukje appelgebak. Ook is de ruimte geschikt voor educatieve doelen. We hebben een aantal leskisten, waarbij de voorbereiding en het uitwerken van opdrachten binnen moet gebeuren. Al met al denken we dat we met de verbouwingen de Kinderboerderij nog toegankelijker en bezoekersvriendelijker hebben gemaakt. Iedereen is welkom om te komen kijken.

Op zondag 4 oktober is het Werelddierendag. En traditiegetrouw organiseren we dan de spelletjesdag. De Kinderboerderij is dan geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Bij de ingang kunnen de kinderen een spelletjeskaart (laten) kopen voor €3,50. Daarmee kunnen ze deelnemen aan de volgende activiteiten: servies gooien, luisteren naar verhalen in de hooischuur, op kraamvisite bij de ezels, schminken, speurtocht door het bos, schilder je eigen dier en zoek “de speld” in de hooi berg. Voor de dieren maken we samen een ‘snoep’-ketting van brood en groente, een ware feestelijke traktatie om dierendag te vieren. Alle dieren wachten natuurlijk op een extra knuffel van hun grote en kleine vriendjes.

Tijdens deze zondag zijn er volop versnaperingen verkrijgbaar zoals koffie met appelgebak, een frietje of een tosti, te nuttigen op ons gezellige terras of in onze verbouwde kantine.

Voor beide activiteiten hopen we natuurlijk op lekker weer en veel bezoekers.

Gift voor Kinderboerderij Uden

08-07-2015: Op woensdagmiddag 10 juni heeft het bestuur uit handen van Dick van Zutven (’t STULPKE) en Alex van den Hoogen (ONS CAFFEEJ) de opbrengst mogen ontvangen van een tombola die tijdens de Baggemèrt dit jaar was georganiseerd. Wij hebben een bedrag van € 500 gekregen die zal worden besteed aan hekwerk dat nodig is voor de splitsing van een wei. In deze wei wordt in de loop van dit jaar een nieuwe stal gebouwd.

Wij willen iedereen die aan de tombola heeft meegewerkt en geld heeft gegeven voor dit goede doel bedanken dat zij ons hiermee financieel gesteund hebben.

Hertje geboren

03-07-2015: Het eerste damhertje van dit jaar is weer geboren.

Zou je meer willen weten over herten, kijk dan eens hier, waar je een spreekbeurt terug kunt vinden met veel informatie.

Kinderboerderij geweldige stageplek

19-04-2015: Uden, Veghel- Kinderboerderij Uden en de afdeling PrO van het Fioretti College uit Veghel. Op het eerste gezicht hebben die twee niks met elkaar te maken, maar hoe anders zit de werkelijkheid in elkaar.

Derdejaars PrO-leerlingen gaan namelijk elke donderdagochtend, met veel plezier in de bus richting Kinderboerderij Uden. Daar bereiden ze de leerlingen stapsgewijs voor op stage en werk. Op de afdeling PrO gebeurt het leren veelal in de praktijk, omdat deze leerlingen nu eenmaal wat meer moeite hebben met leren uit boeken.

In het vierde leerjaar lopen de leerlingen twee dagen per week stage. Ze gaan dan snuffelen bij het bedrijfsleven. Het is de bedoeling dat zij uiteindelijk zelfstandig en zonder een docent erbij mee kunnen draaien in een bedrijf, winkel of zorginstelling. Om dit goed te kunnen doen hebben ze een basis nodig. Die vinden ze bij het buitenschools leren in het derde leerjaar. Onder begeleiding van een docent ervaren ze tien weken lang hoe het is om te werken in de sectoren Groen, Magazijn, Detailhandel en Zorg. En één van die bedrijven is Kinderboerderij Uden.

Uiteraard is de school heel erg blij met deze prachtige stageplek. PrO-leerlingen leren hier hoe leuk het is om met dieren te werken. Ze verschonen de stallen van de dieren, geven ze te eten, knuffelen de beesten en verzorgen ze. Denk aan het knippen van de nageltjes van de konijnen. Ze leren ook hoe het is om naar één van de vele vrijwilligers te luisteren. Het is een wisselwerking waar beide partijen veel plezier aan beleven!

Als er projecten zijn, helpen leerlingen ook mee. Met kerstmis bijvoorbeeld wordt de boerderij omgetoverd tot een levende kerststal. Dat is een hoop werk, maar met de inzet van de vrijwilligers én leerlingen lukt het elk jaar weer om er een sfeervol geheel van te maken.

Leerlingen kijken ook met plezier en trots terug op het bezoek van slechtziende en blinde kinderen uit Grave. Ze hebben de hele morgen rondgelopen met deze kinderen. En dat deden ze met veel geduld en aandacht.

Kortom, dat hebben Kinderboerderij Uden en de afdeling PrO van het Fioretti College met elkaar te maken. Ze zouden niet zonder deze leuke leerplek kunnen!

Source: http://www.uden-nieuws.nl/nieuws/60326/kinderboerderij-geweldige-stageplek

De Lente is begonnen!

09-04-2015: Nu onze “kraamkamer” leeg stroomt en alle kleintjes dartelen in de wei, is het voorjaar echt begonnen …

Deze mooie foto’s zijn weer door Paula Kuypers gemaakt.

Paasfeest op de Kinderboerderij

09-04-2015: Tweede Paasdag was ook dit jaar weer een groot succes, maar liefst 1200 bezoekers.
Kinderen, ouders en grootouders brachten dan ook weer een bezoek aan de kinderboerderij.

Er konden weer diverse spelletjes worden gespeeld: o.a eieren zoeken met de paashaas, knutselen, kuikentjes knuffelen en raden hoeveel eieren er in de glazen kan zaten.
Het waren er 68 en het juiste aantal is door 7 kinderen goed geraden. De winnaar is Jip en deze is inmiddels zelf op de hoogte gebracht. Gefeliciteerd Jip!

Toen er ’s middags ook nog een lammetje werd geboren was voor velen het lentegevoel helemaal compleet.

Ik ben Neeltje

29-03-2015: Hoi, Ik ben Neeltje het nieuwe kalfje van de Kinderboerderij Uden.

Jl. Vrijdag (27/3) ben ik door Fam. v.d. Berg naar mijn nieuwe thuis gebracht. Jullie kennen Fam. v.d. Berg toch ook? Of hebben jullie nog nooit een bezoekje gebracht aan Boerderij ,,De Bosrand“, hier vlakbij?

Ik ben een MRIJ rund en wij komen van oorsprong uit het rivierengebied van Nederland. MRIJ staat voor Maas-Rijn-IJsselvee en op deze site: http://zeldzamerassen.nl/mrij/ kun je meer over mijn familie lezen.

Ik heb het nu al uitstekend naar mijn zin hier op de Kinderboerderij.
Dus komen jullie gauw naar mij kijken, dat zou ik zeker leuk vinden!

Uitslag Clubkas Campange

02-02-2015: Op donderdag 29 januari 2015 is in Theater De Blauwe Kei in Veghel de uitslag bekendgemaakt van de Clubkas Campagne 2014 die door de Rabobank Uden Veghel was georganiseerd. Het was een feestelijke bijeenkomst met o.a. gastvrouw Karin Bruers, een optreden van een dameskoor en gastspreker Bas Schepers als community adviseur.

Rabobank Uden Veghel had € 110.000 van de winst beschikbaar gesteld voor het realiseren van goede doelen in onze regio. Er hadden zich 171 verenigingen en stichtingen aangemeld. In november 2014 mochten alle leden van de Rabobank Uden Veghel 5 stemmen uitbrengen, waarvan maximaal 2 stemmen op hetzelfde doel.

29% van de leden hebben gestemd. De Kinderboerderij Uden heeft 564 stemmen gekregen. Daarmee zijn wij als 3e geëindigd. Uit handen van de directievoorzitter van de Rabobank Uden Veghel, de heer Erik Jansen, hebben wij een cheque in ontvangst mogen nemen die een waarde heeft van ruim € 1.900. Wij willen hiermee werkkleding aanschaffen met ons nieuwe logo voor onze vrijwilligers.

In de eerste plaats willen wij alle leden die op ons gestemd hebben hartelijk bedanken, maar in de tweede plaats ook de Rabobank Uden Veghel die deze actie mogelijk heeft gemaakt.

Paasfeest op de Kinderboerderij

09-03-2015: Krokussen steken de kopjes door het gras, geitjes dartelen in de weide, bomen weer voorzichtig groener, vogeltjes fluiten, de ezels spelen tikkertje, lentekriebels….
Op de kinderboerderij hebben alle dieren en vrijwilligers er zin in: laat het voorjaar maar komen! Tegelijkertijd onze eerste activiteitendag voor 2015: Paasfeest op de Kinderboerderij !

Voor het paasfeest hebben we weer een leuk en afwisselend spellencircuit samengesteld, met een paar echte traditionele paas-toppers : Eieren zoeken met de paashaas, Kuikentje knuffelen, Touwtrekken tegen de paashaas en de Paaspuzzel. Maar ook : Eendje vissen, Eieren raden, Boeren golf, een behendigheidsrace, route “door het bos” en een leuke knutselactiviteit.

Het beloofd weer een gezellige dag te worden voor jong én oud: de kinderen kunnen deelnemen aan de spelletjes en ouders (en grootouders) kunnen volop genieten van onze mooie boerderij op het heerlijke terras.
Kom dus 2e paasdag naar de kinderboerderij aan de artillerieweg in Uden. Waarschijnlijk zijn de eerste jonge geitjes en lammetjes dan geboren, die dartelen in de weides.

De kinderboerderij is 2e paasdag, open van 11.00 tot 17.00 uur.
De toegang tot de kinderboerderij is zoals altijd gratis, een spelletjeskaart kost € 3,50.
Tot 6 April!