Archief 2013

Drukte op Tweede Kerstdag

26-12-2013: Ruim 1000 bezoekers kwamen op 2e kerstdag kijken naar onze levende kerststal.


Vele tientallen kinderen met vader, moeder en/of grootouders kwamen een kijkje nemen bij de levende kerststal, waar om het uur Maria en Jozef werden afgewisseld door nieuwe figuranten.
Waar 2 wonderschone engelen rond “zweefde” en iets lekkers uit deelde en waar de herder waakte over zijn schaapjes en zorgde voor warmte met een houtvuur.

Naar het bezoekje aan de levende kerststal gingen vele ook op zoek naar veel andere kerststalletjes die verspreid over het terrein waren ‘ verstopt’ .


Of de kinderen gingen gezellig bij de kerstman op bezoek in de een sfeervolle stal in kerst-sfeer, waar hij ieder uur een mooi kerstverhaal voorlas.

Dankzij het droge weer en de inzet van velen was het een topdag!
Voor een kleine foto impressie van deze dag kunt je hier klikken of door op Foto’s te klikken in de linkerkolom.

Tot en met 5 januari 2014 is de kerststal dagelijks te bezichtigen tijdens de openingstijden van de Kinderboerderij (maandag t/m vrijdag: 11.00 – 16.30uur, zaterdag en zondag 13.30 – 16.30uur).

Dansend lint van lichtjes op Kinderboerderij

 

 

 

 

 

 

 

 

16/12/2013: UDEN – De officiële opening van de levende kerststal van Kinderboerderij Uden afgelopen zaterdag was een groot succes: honderd kinderen met lampionnen liepen samen met hun ouders en grootouders een route om en over de kinderboerderij. Een dansend lint van lichtjes zorgde voor een bijzondere sfeer.

Voorop liep de Kerstman en in het Hoevens bosje kwamen de kinderen twee prachtige engelen tegen die kerstkransjes uitdeelden. Toen de stoet aankwam bij de kerststal werden ook alle lichtjes van de kerststal ontstoken. Daarna speelde een grote groep kinderen van gitaarclub Gitarando op hun gitaren kerstliedjes.

Tot en met 5 januari is de kerststal dagelijks te bezichtigen tijdens de openingstijden van de Kinderboerderij (maandag t/m vrijdag: 11.00 – 16.30uur, zaterdag en zondag 13.30 – 16.30uur).

 

 

 

 

 

 

Levend
Speciaal voor de kerststal is de Kinderboerderij open op tweede kerstdag van 11.00-17.00 uur. Dan komt de kerststal tot leven met ieder uur een echte Jozef en Maria. De herder waakt over zijn schaapjes en zorgt voor warmte met een houtvuur. Een wonderschone engel zweeft rond en deelt iets lekkers uit. In een sfeervolle stal vertelt de Kerstman ieder uur een mooi verhaal. Een dansgroep verzorgt een aantal keren een optreden op kerstmuziek.

Nieuw dit jaar is de kerststalroute. Verspreid over de boerderij, op de meest verassende plaatsen, staan kerstgroepen ten toon gesteld. Er is een wedstrijd wie het goede aantal kerststallen vindt en onder de goede inzendingen wordt er een prijsje verloot. Op de Kinderboerderij staat ook een wensboom. Op gekleurde ballen kan iedereen zijn of haar persoonlijke kerstwens vermelden en in de boom hangen. Er wordt erwtensoep, glühwein en warme chocomel verkocht om lekker warm te blijven.

Geschreven door: Caro de Visscher
Foto’s door: Paula Kuypers


Opening Kerststal met Lampionnenoptocht

09-12-2013: De officiële opening van de levende kerststal van Kinderboerderij Uden gebeurt ook dit jaar weer met een lampionnenoptocht. Vorig jaar liepen 50 kinderen met hun lampionnen een route om en over de boerderij wat zorgde voor een sfeervolle gebeurtenis.

Al twee weken wordt er hard gewerkt aan de bouw van een mooie stal. Meters planken, weipalen, balen hooi, verlichting, kerstbomen vormen de basis. Onze ezels, verschillende rassen schapen en konijnen maken de stal tot een prachtige plaats om het kerstverhaal te beleven.

Op zaterdag 14 december zal de levende kerststal officieel geopend worden met een lampionnenoptocht. Kinderen mogen hun eigen lampion meebrengen of kunnen er een kopen op de kinderboerderij (2 euro incl. lampje en batterij).

Om 18.00 uur start de lampionnenoptocht rond en over de kinderboerderij. Aan het einde van de tocht zullen we gezamenlijk de lichtjes van de kerststal ontsteken.

Na de lampionnenoptocht is de gitaarclub Gitarando van Maaike Dortmans aanwezig voor muzikale ondersteuning en zorgen onze kerstengelen voor een versnapering.

Daarna is de kerststal dagelijks te bezichtigen tijdens de openingstijden van de Kinderboerderij (maandag t/m vrijdag: 11.00 – 16.30uur, zaterdag en zondag 13.30 – 16.30 uur).

Speciaal voor de kerststal is de kinderboerderij open op tweede kerstdag van 11.00-17.00 uur. Op deze dag zal de kerststal tot leven komen met ieder uur een echte Jozef en Maria een echt kindje Jezus. Hiervoor zijn wij nog op zoek naar enthousiaste figuranten die een uurtje in de stal willen plaatsnemen (aanmelden kan telefonisch 0413-250047 of via de mail: kbuden@kpnmail.nl)

In een sfeervolle stal verteld de Kerstman ieder uur een mooi kerstverhaal. Verspreidt over de kinderboerderij zijn op verschillende plaatsen kerstgroepen, in alle soorten en maten, te bewonderen. De herder waakt over zijn schaapjes en zorgt voor warmte met een houtvuur. Een wonderschone engel zweeft rond en deelt iets lekkers uit.

Op de kinderboerderij staat een “wens”boom, op gekleurde ballen kan iedereen zijn of haar persoonlijke kerstwens vermelden. De hele kinderboerderij is in kerstsfeer met volop lichtjes en er klinkt sfeervolle muziek. Er wordt erwtensoep, glühwein en warme chocomel verkocht om lekker warm te blijven.

Voorzitter vertrekt bij kinderboerderij Uden

29-11-2013: UDEN – Voorzitter Riet van der Donk stapt per 1 januari op bij de Udense kinderboerderij. Ze zat 3 jaar in het bestuur.

In februari kwam de kinderboerderij in zwaar weer vanwege een conflict tussen bestuur en de toenmalige IBN-beheerder, waardoor ook vrijwilligers verdeeld raakten. Voor de IBN was dat aanleiding zowel de beheerder als IBN-medewerkers terug te trekken.

Die affaire is volgens Van der Donk niet de reden van haar aftreden. “Er kwamen andere dingen op mijn pad. Het is tijd om het stokje over te dragen. Wel is het een pittig jaar geweest. Het kost veel energie.”

Er is nog geen opvolger aangesteld, zo laat Van der Donk weten.

Bron bericht: Brabants Dagblad

Nieuw kippenhok voor dierenpark

10-11-2013: UDEN – Een nieuw kippenhok in het Dierenpark aan de Boekelsedijk is woensdag officieel in gebruik genomen. Het beheer van dit Dierenpark en de verzorging van de dieren valt – naast de Kinderboerderij Uden – ook onder de verantwoordelijkheid van het bestuur van de Stichting Kinderboerderij Uden.

Het hele artikel kun je hier lezen!

Nieuwe vlag in top op Kinderboerderij

06-10-2013: Kinderboerderij Uden hield vandaag de jaarlijkse kindermiddag om dierendag te vieren.
Dit jaar was het thema: Dierenmanieren!

Tijdens de drukbezochte kindermiddag onthult wethouder Gerrit Overmans het nieuwe logo van de Kinderboerderij door het hijsen van de nieuwe vlag en daarna mocht het huidige bestuur een lovend woordje van de wethouder in ontvangst nemen.

Foto’s gemaakt door Paula & Ilona

Als je meer leuke foto’s van deze geslaagde dag wilt zien, kijk hier dan eens: Impressie.

Ontmoet de nieuwe beheerder van de Kinderboerderij Uden

14-09-2013: Ik word iedere dag verrast’

UDEN – Henk Pieterse heeft de mooiste baan die hij ooit heeft gehad. En dat zegt hij nu al, na nog maar drie maanden. In juni is hij begonnen als nieuwe beheerder van de Kinderboerderij Uden. “Het voelde meteen goed, dit is mijn plek.” Pieterse coördineert het werk van vrijwilligers, betaalde krachten van IBN en stagiaires. Zelf werkt hij ook met de beesten en mest de stallen mee uit.

Het hele artikel kun je hier lezen!

Nieuwe voederruif voor kinderboerderij

22-06-2013: UDEN – Twee timmerleerlingen van het Udens College sector VMBO hebben woensdag hun werkstuk, een voederruif, geschonken aan de kinderboerderij aan de Artillerieweg in Uden.

Het hele artikel is hier terug te vinden!

10-06-2013:

Mocht je de laatste paar dagen niet op de boerderij geweest zijn, dan weet je dus ook niet dat er 2 hertenkalfjes geboren zijn.

Het kalfje dat zich op deze foto schuil houdt in het gras, is vorige week woensdag (5-Juni-2013) geboren.

En deze schoonheid die nog wankel op zijn/haar pootjes staat is afgelopen zaterdag (8-Juni-2013) geboren. Beiden kalfjes maken het goed. Nu is het wachten op het 3de jonge hertje.

Wisten jullie overigens dat:

  • Als het mannetjeshert (bok) dan met het vrouwtje (De Hinde) heeft gepaard het 5 tot 9 maanden duurt voor de jonge herten (kalveren) komen. Dit is meestal aan het eind van de lente.
  • Als het kalfje is geboren wist de moeder alle sporen van de geboorte uit. Dat doet ze omdat de roofdieren haar kalfje dan niet meer ruiken.
  • Bij de geboorte heeft een kalf allemaal witte vlekken op zijn rug. Deze verdwijnen al snel weer.
  • Als het jong is geboren duwt de hinde het jong met haar neus in de bosjes als er gevaar is en laar het kalfje daar achter en gaar zelf een eindje verderop staan om de vijand af te lijden.
  • Als een hert geboren is probeert hij al meteen te staan, zijn moeder helpt hem dan een beetje. Als het is gelukt om op eigen benen te staan wankelt hij nog wel een beetje. Het kalfje zoekt gelijk naar de tepels van zijn moeder om te kunnen drinken. Twee uur later durft het kalfje al een paar stappen te zetten.
  • Het kalfje loopt heel de tijd achter zijn moeder aan.Het kalfje doet haar in alles na. Zoals: het doet mee als ze gaat slapen, als ze gaat gras eten, als ze gaat water drinken enzovoort.
  • De kalfjes drinken 3 tot 4 maanden bij hun moeder.
  • Als het jong een paar weken oud is, neemt de moeder hem mee naar de roedel (kudde), waar ook andere jonge hertjes zijn.

16-05-2013:

Sinds enkele dagen hebben een mooie aanwinst erbij op onze Kinderboerderij, namelijk een koppel Keizerganzen en hun zoon.

Als je hier klikt, kun je wat meer informatie terugvinden over de Keizergans.

En wil je deze mooie vogels in het echt komen bekijken, dan moet je naar de weide met de vijver bij ons op de boerderij komen! Tot gauw dus!

Opening ‘Groenhoevepad’ voor natuureducatie

UDEN – De Groenhoeve heeft zaterdagmorgen (13-04-2013) het splinternieuwe natuurpad ‘Groenhoevepad’ in het aangrenzende Hoevens buske in gebruik genomen. Wethouder Marcel Delhez verrichte de officiële openingshandeling en knipte drie groene takken door. De Groenhoeve herbergt de Kinderboerderij Uden en vormt het clubhuis van Vogelwacht en IVN Uden.


Willen jullie het hele artikel lezen, klik dan hier

15-03-2013:

We hebben een nieuwe speelhoek op onze boerderij. Mocht het slecht weer zijn, of kun je niet tegen de warme zon of wil je niet in de zandbak spelen… dan kun je hier terecht.

In onze speelhoek, terug te vinden in de Knabbelaar, kun je lezen, puzzelen, kleuren en/of tekenen.
Ben je klaar met spelen, dan wel graag alles weer netjes opruimen zodat andere kindertjes ook weer kunen spelen.

De eerste 2 lammetjes van 2013 zijn gisteren (28/2/2013) geboren!

 

 

Omdat er al enkele jaren een ophokplicht geldt voor drachtige geiten en schapen, dit om alle mogelijkheden tot infectie van Qkoorts te voorkomen, zult u helaas nog even moeten wachten voordat u onze nieuwe aanwinsten kunt aanschouwen.

Een extra maatregel die het bestuur 2 jaar geleden al genomen heeft, is ook dit jaar van kracht en daarom zullen de weiden waarin drachtige schapen en geiten lopen voorlopig niet meer toegankelijk voor de bezoekers zijn.

Ondanks het feit, dat er door de ophokplicht tijdelijk minder geiten en schapen dan gebruikelijk op de kinderboerderij en op de dierenweide te zien zullen zijn, blijven er nog volop niet drachtige dieren te bekijken. Maar ook onze herten, ezels, varkens, konijnen, cavia’s en kippen zijn een bezoekje meer dan waard.